Ads 468x60px

Συμβουλές για όλους



Για να ξεκινήσω θέλω να σας πω ότι ήμουν και εγώ ένας απο εκείνους τους ανθρώπους, κατά κάποιον τρόπο, που έβλεπα αυτούς που υποφέρουν από άγχος και έλεγα ότι δεν είναι και τίποτα το ιδιαίτερο και έτσι δεν έδινα σημασία. Όμως μετά από όλα αυτά που έχω περάσει μπορώ να τους καταλάβω. Βέβαια, ήμουν τόσο αδαής τότε για το λόγο που τους έβλεπα έτσι. Αυτό που πραγματικά θέλω να κάνω είναι να βοηθήσω όλους τους ανθρώπους (οικογένεια, φίλους, γνωστούς και άγνωστους) να κατανοήσουν τι συμβαίνει με το πρόσωπο που υποφέρει. Θέλω να μάθουν ότι το πρόσωπο που υποφέρει δεν πρέπει να κριθεί αλλά να του δώσουν την βοήθεια και υποστήριξη που χρειάζεται ώστε να μπορέσουν να το βοηθήσουν όσο πιο πολύ μπορούν. Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να βλέπεις κάποιον που υποφέρει να κάνει βελτιώσεις και να προχωράει προς τα εμπρός.

Όταν όμως στην πραγματικότητα κάτι δεν το καταλαβαίνουμε καθόλου, τότε πολύ απλά δεν υπάρχει και έτσι δεν ισχύει. Μπορεί κάποιος να πει σε κάποιον που υποφέρει: "Έχεις άγχος; Εντάξει μωρέ και τι έγινε; Έχω άλλα προβλήματα τώρα που πρέπει να λύσω, λυπάμαι". Πραγματικά αυτό είναι το πρόβλημα. Ξέρετε γιατί; Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν περάσει μέσα από αυτή την κατάσταση και έτσι δεν καταλαβαίνουν με τίποτα τι συμβαίνει. Αν κάποιος έχει ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να είναι αρκετά συνηθισμένο στην καθημερινότητα (π.χ. του πονάει η μέση και δεν μπορεί να ανταποκριθεί σωστά) τότε οι κοντινοί του άνθρωποι θα κατανοήσουν την κατάστασή του και έτσι θα τον βοηθήσουν και θα τον αγκαλιάσουν επειδή ξέρουν πόσο δύσκολα είναι. Όμως όταν κάποιος, όπως ανάφερα παραπάνω, δεν έχει περάσει μέσα από το άγχος και όλη αυτή την κατάσταση τότε δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει, δεν μπορεί να δει τον εαυτό του σε αυτό, δεν ταυτίζεται με αυτό και έτσι πολύ απλά πιστεύει ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και δεν δίνει καμία σημασία, κοροϊδεύει όλη την κατάσταση και απλά συνεχίζει με την καθημερινότητά του.

Κι όμως έτσι είναι. Και υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος και κλείνονται στον εαυτό τους και στην δική τους σιωπή. Νομίζουν ότι δεν θα τους καταλάβουν και θα τους κοροϊδεύουν, ενώ κανονικά θα έπρεπε να τους υποστηρίζουν και να τους δίνουν την κατάλληλη βοήθεια. Που πήγε η ανθρωπιά όμως; Πραγματικά είναι κάτι που με θλίβει γενικά σε πολλούς ανθρώπους αυτό. Δεν πρέπει να κρίνουμε χωρίς να ξέρουμε, είναι προτιμότερο να βοηθήσουμε τους ανθρώπους την ώρα που χρειάζονται την στήριξή μας. Αν όχι τώρα, πότε; Το πρόσωπο που υποφέρει θέλει τόσο πολύ να μιλήσει ελεύθερα για το πώς αισθάνεται χωρίς να κριθεί, δεν θέλει κάτι άλλο. Μια απλή βοήθεια και υποστήριξη. Είναι τόσο απλό, αλλά συνάμα δύσκολο στις περισσότερες περιπτώσεις.

Αρκετοί άνθρωποι έχουν διαβάσει το βιβλίο μου και μου έχουν πει ότι τώρα καταλαβαίνουν τι πραγματικά συμβαίνει με το αγαπημένο τους πρόσωπο και τι είναι όλο αυτό που περνάει. Έχει ξεκαθαριστεί στο μυαλό τους η κατάσταση αυτή και τώρα ξέρουν. Τώρα δίνουν την υποστήριξη και βοήθεια στο πρόσωπο που υποφέρει, είναι το πρόσωπο που αγαπούν και θέλουν πολύ να γίνει καλά. Αυτό που τους έχει βοηθήσει όμως πιο πολύ, για να νιώσουν και να "δουν" τι είναι αυτό που περνάει το αγαπημένο τους πρόσωπο είναι η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ.

Σίγουρα όμως τα μέλη των οικογενειών ή φίλων του πάσχοντα μπορεί να νιώθουν μεγάλη απογοήτευση για όλα αυτά που περνάει το αγαπημένο τους πρόσωπο. Βλέπουν ότι έχει αλλάξει αρκετά και δεν είναι όπως παλιά, όπως το ήξεραν. Όλα αυτά τους έχουν συγκλονίσει, όμως θέλουν τόσο πολύ να βοηθήσουν τον πάσχοντα. Τίποτα δεν έχει χαθεί! Απλά το άτομο που υποφέρει είναι "θαμμένο" κάτω από τα συμπτώματα, είναι "σκεπασμένο" από ένα μεγάλο μαύρο σύννεφο, όμως παράλληλα το αγαπημένο τους πρόσωπο είναι ακόμα εκεί και περιμένει μέχρι να "επιστρέψει" και πάλι πίσω.

Θέλω να παρακαλέσω όλους εσάς, που ίσως να έχετε κάποιο δικό σας πρόσωπο που υποφέρει, να ΜΗΝ το κρίνετε με οποιοδήποτε τρόπο. Είναι αρκετά άσχημο όταν γίνεται αυτό. Μπορεί να σας είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχετε κατανοήσει την κατάσταση που βρίσκεται το πρόσωπο αυτό. Μπορεί να είστε αρκετά συγχυσμένοι και απογοητευμένοι από όλο αυτό, όμως θα πρέπει να πιστέψετε όλα αυτά που σας λέει το αγαπημένο σας πρόσωπο. Αν του δώσετε την βοήθεια και την υποστήριξή σας, σήμερα κιόλας, θα είναι σαν να του κάνετε το καλύτερο δώρο. Απλά ακούστε τι θα σας πει, μην πιέζετε τις καταστάσεις ώστε να βρείτε γρήγορα τρόπους για να γίνει καλύτερα, κατανοήστε όσα θα σας πει, ακόμα κι αν σας είναι δύσκολο και με λιγάκι υπομονή θα καταλάβετε πάρα πολλά. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε και εσείς το βιβλίο μου για να κατανοήσετε πλήρως την κατάσταση αυτή. Και πού ξέρετε, ίσως σας βοηθήσει και εσάς στην καθημερινότητά σας.

Αν όντως θέλετε να μάθετε τις πληροφορίες και τις συμβουλές μου, ώστε να κατανοήσετε καλύτερα την κατάσταση αυτή, τότε μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα του βιβλίου μου.


..::Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα::..