Ads 468x60px

Συμβουλές για το άγχος




Απλά χαλαρώστε

Βάλτε επιτέλους στο μυαλό σας τη σκέψη ότι δεν υπάρχει κάτι σοβαρό με σας και μην καταπολεμάτε άλλο πια τα συμπτώματά σας και μην κάνετε προσπάθειες ώστε να τα ωθήσετε μακριά σας. Μην κάθεστε και ανησυχείτε καθημερινά για όλα αυτά που σας συμβαίνουν. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να νιώθετε ακόμα χειρότερα. Οπότε μην είστε ενάντια σε όσα νιώθετε και μην προσπαθείτε να βρείτε τρόπους για να γλυτώσετε. Το μυαλό σας μπορεί να κουραστεί ακόμα περισσότερο ενώ εσείς συνεχίζετε να ανησυχείτε και δεν χαλαρώνετε λίγο. Θα νιώθετε αρκετά αποσπασμένοι από το περιβάλλον γύρω σας. Για να έρθει η ανάκτηση σε σας θα πρέπει να σταματήσετε να πηγαίνετε αντίθετα σε όλα αυτά που νιώθετε, απλά αγκαλιάστε τα και μην επηρεάζεστε από αυτά. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι για όλα αυτά. Όλη αυτή η πίεση που βάζετε στο σώμα σας με το να ανησυχείτε καθημερινά για τα πάντα δεν αφήνει στην ουσία το ίδιο σας το σώμα να πάρει αυτό το διάλειμμα που τόσο χρειάζεται, γιατί το μόνο που κάνετε εσείς είναι να του προκαλείται τελικά το ακριβώς αντίθετο. Όταν κάθεστε καθημερινά και προσπαθείτε σωματικά και ψυχικά να ελέγχετε το πώς αισθάνεστε, σκέφτεστε να κάνετε κάτι γι' αυτό, δημιουργείτε επίσης κάποια μέτρα ασφαλείας για τον εαυτό σας, τότε κάνετε τα πάντα λάθος και ακριβώς το αντίθετο από ό,τι θα πρέπει να κάνετε.

Απλά αποδεχτείτε τα πάντα.


Βγείτε έξω

Η φύση είναι ό,τι καλύτερο για την κατάστασή σας, μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πολύ καλύτερα. Πιστέψτε με, θα σας κάνει να σκέφτεστε και να εστιάζετε πιο πολύ στα εξωτερικά πράγματα και να μην είστε κολλημένοι με τον εαυτό σας. Οπότε τι καλύτερο από μια βόλτα; Πηγαίνετε όπου σας αρέσει, κάντε ποδήλατο ή ασχοληθείτε με κάποια άλλη δραστηριότητα που αγαπάτε. Κάθε φορά που θα κάνετε αυτό που σας αρέσει και δεν θα φορτώνετε τον εαυτό σας με αυτολύπηση για τον τρόπο που νιώθετε και δεν θα κάθεστε κλεισμένοι στο σπίτι σας, αυτό μπορεί να "φρεσκάρει" το μυαλό σας και να σας κάνει να συγκεντρώνεστε καλύτερα σε εξωτερικά πράγματα και όχι ό,τι έχει να κάνει με σας. Επίσης βάλτε στην καθημερινότητά σας την γυμναστική. Είναι ό,τι καλύτερο και μπορεί να σας βοηθήσει σε υψηλό βαθμό ώστε να μειωθεί σημαντικά το στρες και βέβαια είναι πολύ αποτελεσματική στο άγχος καθώς επίσης μειώνει και τα συναισθήματα της κατάθλιψης. Με την γυμναστική θα κάψετε όλες αυτές τις χημικές ουσίες του στρες και θα νιώθετε πιο ήρεμοι. Επίσης θα βελτιωθεί η σωματική και η ψυχική σας υγεία. Θα σας βοηθήσει να μην έχετε προβλήματα ύπνου και θα κάνει τους μύες σας να χαλαρώσουν. Είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσατε να κάνετε στον εαυτό σας. Λοιπόν, τι περιμένετε;


Ακούστε το σώμα σας

Είναι πολύ σημαντικό να "ακούτε" το σώμα σας και να μην πηγαίνετε συνεχώς αντίθετα σε αυτό. Στην ουσία δεν έχει καμία σημασία τι συμβαίνει με όλα αυτά τα συμπτώματα που νιώθετε. Το άγχος προκαλείται ύστερα από συνεχές στρες και ανησυχία. Έτσι το σώμα σας έχει τον δικό του τρόπο για να σας "απαντήσει", ξεπερνάει τα όριά του, δεν μπορεί να αντέξει παραπάνω και τελικά "κλείνει" κατά κάποιο τρόπο. Απλά σας φωνάζει τόσο καιρό ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε όλη αυτή την ανησυχία, το άγχος και την πίεση που του βάζετε. Θέλει απλά να ξεκουραστεί ώστε να ανανεωθεί από μόνο του. Του δίνετε εσείς αυτή την ξεκούραση; Όχι! Έτσι αυτό συνεχίζει να σας κάνει να αισθάνεστε συνεχώς αποσπασμένοι, νιώθετε πανικό και άγχος και δεν μπορείτε να ηρεμήσετε.


Συνεργαστείτε με τους φόβους σας

Θα πρέπει να κατανοήσετε ότι η αποφυγή μπορεί να σας φέρει πάρα πολλά προβλήματα. Αν λειτουργείτε έτσι, τότε θα δίνετε συνεχώς στο σώμα σας το σήμα ότι υπάρχει κάποιο σημαντικό πρόβλημα και επειδή θα γίνεται κάθε φορά αυτό εσείς θα αναπτύξετε άσχημες συνήθειες και θα βλέπετε τα πάντα ως κάτι σοβαρό. Σας παρακαλώ, μην το κάνετε αυτό και απλά αγκαλιάστε τους φόβους σας, μην προσπαθήσετε με κανέναν τρόπο να τους διώξετε μακριά σας.

Οπότε απλά δώστε χώρο σε όλους αυτούς τους φόβους και χαμογελάστε τους αν θέλετε.


Σταματήστε να αναρωτιέστε συνεχώς και μην γεμίζετε τον εαυτό σας με αμφιβολίες

Έχω λάβει πολλά e-mail από ανθρώπους που αναρωτιούνται συνεχώς για το τι μπορει να συμβεί αν τελικά δεν είναι το άγχος και είναι κάποιο σοβαρό ψυχικό πρόβλημα και αν ποτέ τους θα γίνουν καλά. Ο κατάλογος ερωτήσεων τέτοιου είδους είναι ατελείωτος.

Αν κάνετε τέτοιου είδους ερωτήσεις στον εαυτό σας να ξέρετε ότι άδικα βασανίζεστε και δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλετε άκρη. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να βάλετε πίεση στον εαυτό σας. Αν ελέγχετε καθημερινά το σώμα σας και ανησυχείτε συνεχώς για όλα αυτά που νιώθετε τότε το σίγουρο είναι ότι θα αισθάνεστε συνεχώς πανικό και άγχος. Μα δεν χρειάζεται για τίποτα να ανησυχείτε και είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνετε. Αυτό το είχα καταλάβει μέσα από την εμπειρία μου, είναι αντιπαραγωγικό να ανησυχεί κάποιος συνεχώς, δεν υπάρχει κάποιο νόημα. Όσο πιο πολύ ανησυχείτε τόσο περισσότερη πίεση βάζετε στο σώμα σας. Κατανοήστε επιτέλους ότι πρέπει να σταματήσετε να "παλεύετε" με τον ίδιο σας τον εαυτό. Αν τύχει και σκεφτείτε πάλι τέτοιες ερωτήσεις τότε πολύ απλά μην τις δώσετε καμία σημασία. Φταίει η συνήθειά σας που έχετε "χτίσει" τόσο καιρό, τίποτα παραπάνω. Πιστέψτε με σε ό,τι σας λέω.

Σταματήστε να ψάχνετε για διάφορες θεραπείες που θα σας κάνουν γρήγορα και εύκολα καλά

Σταματήστε επιτέλους να ψάχνετε μανιωδώς για θεραπείες που μπορούν να σας κάνουν καλά και μάλιστα αρκετά γρήγορα. Δεν υπάρχουν τέτοιες θεραπείες, πιστέψτε με. Και εγώ είχα κολλήσει νομίζοντας ότι κάτι μπορεί να υπάρχει εκεί έξω, όμως έχασα αρκετό χρόνο και χρήματα έτσι στον "αέρα". Δεν υπάρχουν "κόλπα" που θα σας απελευθερώσουν από το άγχος. Όλα ξεκινούν από μέσα σας! Όταν κατανοήσετε την κατάστασή σας τότε η ανάκτηση θα έρθει από μόνη της σε σας. Οπότε απλά μην βάζετε πίεση στον εαυτό σας και αγκαλιάστε όσα νιώθετε, μην τα αποφεύγετε με κάνεναν τρόπο. Το σώμα και το μυαλό σας χρειάζονται ένα διάλειμμα από όλα αυτά. Κάντε αυτό που πρέπει και με τον καιρό όλα θα βελτιωθούν. Εγώ είχα κουραστεί να ψάχνω για διάφορες τέτοιες θεραπείες όμως κατάλαβα τελικά ότι η λύση-θεραπεία βρίσκεται μέσα μου. Είχα σταματήσει να πηγαίνω από εδώ και από εκεί χωρίς να βγάζω άκρη. Απλά κάντε λιγάκι υπομονή και θα δείτε ότι θα νιώθετε καλύτερα.


..::Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα::..